Trudne pytania i decyzje – działajmy razem w kryzysie / Poradnik Restauratora
COVIDowa rzeczywistość stawia nowe, trudne pytania. Atakują nas one zewsząd – od przebudzenia do końca dnia. Szczególnie teraz, kiedy obostrzenia znów się nasilają, uczniowie zostają w domu, praca w większości jest zdalna, restauracje są zamknięte; sklepy znów funkcjonują na specjalnych zasadach. Kiedy lepiej zostać w domu, o wyjazdach nie ma mowy; kiedy coraz częściej słyszymy karetki na ulicy i coraz bliżej nas samych są przypadki zakażeń. Coraz częściej spodziewamy się najgorszego – choroby, paniki, nadchodzącego kryzysu, straty pracy, zamknięcia firmy, zwolnień, krachu i załamania rynku. Co powiedzieć dziecku, co rodzinie, jak pokierować zespołem, jakie podejmować decyzje i – w końcu – jak samemu radzić sobie z wlanymi emocjami? Na trudne COVIDo pytania nie znamy odpowiedzi.
Sama codziennie zadaję sobie setki takich pytań. Najgorsze jest to, że taka sytuacja nie miała swojego precedensu więc wydaje się, że nie możemy bezpośrednio odwołać się do naszych wcześniejszych doświadczeń. Sytuacja staje się przytłaczająca i zaczynamy czuć się bezradni.
Więcej w grudniowym numerze Poradnika Restauratora: